Novice

Koper: Kaj zate predstavlja solidarnost?

Kaj zate predstavlja solidarnost?

V petek 21.2.2020 smo izvedle_i lokalno All For Rainbow akcijo v Kopru!

Pravijo, da je dan najboljše začeti s telesno aktivnostjo! Ravno to smo storile_i prostovoljke_ci projekta All for Rainbow na petek 21.2.2020! Svoje možgančke in telo smo že navsezgodaj (okrog 11-ih, to je vendar študentska ura prebujanja) ogrele_i tako, da smo iz tržnice na Titov trg po delih znosile_i celo stojnico! Na trg smo prišle_i zadihane, a odlično razpoložene_i. Po telesu smo pognale_i kri, hormončki sreče so divjali, in tako smo začele_i naš dogodek v Kopru. 

Našo stojnico smo postavile_i na najbolj sončnem delu trga in še preden smo jo lahko dokončno napolnile_i z informativnim in promocijskim materialom, so do nas že pristopili dopoldanski sprehajalci. Lepo vreme se očitno pozna tudi v dobri volji Obalnega prebivalstva! ☺  

Tekom dneva se je mnogo ljudi samoiniciativno ustavilo in izrazilo zanimanje za naše delovanje – tudi tisti, ki o LGBTQIA+ skupnosti niso vedeli veliko. Pogovarjali smo se o vidnosti in sprejetosti LGBTQIA+ skupnosti v okolici Kopra. Mnoge_i so izpostavile_i pomanjkanje sprejetosti LGBTQIA+ oseb in queer inkluzivnih dogodkov v njihovi okolici, obenem pa se je veliko mimoidočih razveselilo, da se ”končno nekaj na to temo tudi v Kopru dogaja!” Mimoidoči pa so lahko tudi javno izrazili podporo skupnosti tako, da so se fotografirali z mavričnim okvirjem in podali izjavo za socialna omrežja. Kar 17 oseb se je odločilo podporo izraziti tudi javno! Johana in Antonia sta zapisali_a: ”We want this world to be a safe space for everyone regardless of gender, sexual orientation and race. Let’s stand up for this together!” 

Poleg informativne stojnice pa smo pripravile_i tudi manjšo ulično akcijo na temo solidarnosti. Na tla smo postavile_i različne naključne predmete izmed katerih si je vsak_a udeleženka_ec izbral_a enega, ki zanj_o simbolizira solidarnost. Ta predmet smo nato skupinsko dvignile_i tako, da je vsak_a uporabil_a le en prst. Udeleženke_ce smo nato prosile_i, da nam povedo, zakaj so si izbrale_i ta predmet in kaj njim osebno predstavlja solidarnost. Opazile_i smo, kako zelo različne asociacije in interpretacije tega izraza imamo. Med tem, ko je ena oseba izbrala konzervo graha, je druga izbrala internetni kabel. Pa vendar si je kar nekaj oseb delilo povezavo med solidarnostjo in hrano. 

Po besedah Urške (Koper), ki je bila z nami prvič, je bilo videti lepo, da so ljudje Kopra iskreno izkazali zanimanje za LGBTQIA+ teme. Tudi druge nas je navdušila podpora in naklonjenost mimoidočih. 

Tako smo se na trgu pogovarjale_i in družile_i, vse dokler nas je sonce grelo. Za konec smo skupaj pospravile_i in odnesle_i stojnico nazaj na tržnico. Izmučene_i, a napolnjene_i z novo energijo smo zaključile_i še en uspešen aktivistični dan! 

Hana Hanžek Turnšek, prostovoljka, Koper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll down to see next article
Novice
Zagorje ob Savi: Povezane_i z zapestnicami