Novice

Lokalna akcija na Jesenicah

V petek 22. novembra smo se v okviru projekta »Vse_i za mavrico« odpravile_i na Jesenice, kjer smo postavile_i stojnico z informativnimi materiali in promocijskimi gradivi. Naš namen je bil:

  1. LGBTIQA+ Jeseničankam_om pokazati, da v njihovem mestu obstajajo zaveznice_ki, ki jih spoštujejo in sprejemajo ter
  2. ozaveščati lokalno javnost o človekovih pravicah.

S skupino prostovoljk_cev in predstavnico Mladinskega sveta Jesenice smo: se z mimoidočimi pogovarjale_i o LGBTIQA+ relevantnih temah, odgovarjale_i na vprašanja, med seboj povezovale_i mlade LGBTIQA+ osebe in zbirale_i sporočila podpore zaveznic_kov. 

Akcijo smo začele_i v strahu, da bomo naletele_i na številne ne sprejemajoče odzive, vendar smo bile_i kmalu pozitivno presenečene_i, saj je bilo tistih, ki so bile_i pripravljene_i odkrito spregovoriti o njihovem sovražnem odnosu do LGBTIQA+ oseb malo. Razveselilo nas je, da so bile_i številne_i prebivalke_ci Jesenic pripravljene_i javno izraziti zavezništvo LGBTIQA+ skupnosti. Posledično nam je uspelo pridobiti kar nekaj izjav podpore, ki smo jih delile_i na naši Facebook in Instagram strani.

Viktorija: Podpiram, ker je prav, da smo vsi sprejeti in ljubljeni.

Viktorija je na vprašanje zakaj podpira skupnost odgovorila: »Podpiram, ker je prav, da smo vsi sprejeti in ljubljeni.«, Hana in Nika kot razlog zakaj podpirata skupnost navajata: »Ker nama je pomembno, da živimo v družbi, ki spoštuje in sprejema vse ljudi ne glede na spolno usmerjenost, spolno identiteto, etnično ozadje, veroizpoved, barvo kože, starost, različne potrebe, zdravstveni status ali katerokoli drugo osebno okoliščino.« in Katja ker: »Ni pomembno, koga ljubiš.«. Vsem, ki ste nas obiskale_i na stojnici s prijaznimi besedami, se iskreno zahvaljujemo. Lepo vas je bilo spoznati.

Življenje v manjšem mestu izven Ljubljane za marsikatero LGBTIQA+ osebo pogosto ni lahko, saj se v domačih krajih ne počutimo dovolj varne, da bi se razkrile ali pa smo zaradi razkritja deležne družbenega izključevanja, poniževanja in različnih nasilnih odzivov. S projektom »Vse_i za mavrico« smo želele_i vsaj za en dan prispevati k spoštljivejši klimi, upamo pa, da bodo prebivalke_ci Jesenic tudi v prihodnje zagovarjale_i človekove pravice in tako prispevale_i k občutku, da so Jesenice prijazno in varno mesto tudi za LGBTIQA+ osebe.

Če si z Jesenic ali okolice in bi se želel_a povezati z drugimi LGBTIQA+ osebami se lahko naročiš na »Mavrične novičke« in sicer na naslednji povezavi: https://forms.gle/1GM6YRcoeiZPTrJE6, na Facebook strani Mladinskega sveta Jesenice pa lahko slediš izobraževalnim dogodkom, ki naslavljajo LGBTIQA+ tematike. 

Scroll down to see next article
Podcast
"Active Rainbow" se predstavlja...